Hírek, interjúk

I. Pápai Zenésztalálkozó, 2008.10.22., PÁPA, Boszorkánykonyha

2008.10.30.
Megjelentünk a Veszprém megyei Napló című újságban! Alább olvasható a cikk.
I. Pápai Zenésztalálkozó, 2008.10.22., PÁPA, Boszorkánykonyha

Jó közönség kell

 

ZENÉSZEK - Az Együttlét a fontos, mert közös a gond

 

PÁPA (ni)- Évente kilencven fellépés. lakodalmak, búcsúk, falunapok, családi rendezvények. Hangszerek, hangfalak, erősítő berendezés a kocsiba, és irány a helyszín, a buli. Hajnalban haza. Minden településnek megvannak a maga kedvenc zenészei.

Október 22-én, szerdán rendezték meg az Első pápai zenésztalálkozót. A tapasztalatokat a szervező, Kovács Arnold értékelte. - Az elnevezést értelmeznünk kell. Tudjuk, hogy korábban zenészbálok voltak Pápán, ám a mostani nem bál,hanem találkozó volt. Erre fogalmazódott meg az igény. Hétvégén mindenki dolgozik, játszik, nincs arra lehetőség, hogy leüljünk egy asztalhoz. Régebben egy jól sikerült szombat este végét valamelyik benzinkútnál zártuk, ahol egy ital mellett megvitattuk a teendőket. Ez ma már nincs így, ezért úgy döntöttünk, teremtünk egy alkalmat, amikor leülünk beszélgetünk egy jót - mondja a találkozó szervezője.

-Hiszen egész évben dolgozunk, kell legyen egy olyan nap ami rólunk szól. Ezért nem bált, hanem találkozót szerveztünk. Negyvenkét meghívót küldtünk ki, és ennyien jöttek el. S hogy miért pápai találkozó? Városi és város környéki zenészeket hívtunk, bár nagy örömünkre ajkai, celldömölki, sárvár, soproni, győri kollégák is elfogadták a meghívást. Ahogy mi egy-egy szombat estén messzire eljutunk, úgy Pápán is sok vendégzenekar játszik. Persze lehetne rivalizálni, de inkább azt gondoljuk, tanulhatunk egymástól. Kapcsolatok, barátságok is szövődhetnek, segíthetünk egymásnak. Tanulságos volt tehát, hogy ők is részt vettek a találkozón, amit inkább tánczenész-találkozónak kellene hívnunk, hiszen mi azokra gondoltunk, akik napi vagy heti rendszerességgel színpadon vannak - mondja Arnold. - A Boszorkánykonyában tartottuk a rendezvényt, ami gyűjtőtégely, hiszen sokan zenéltek itt közülünk, s már a tanítványaink is dolgoznak. A hetvenes - nyolcvanas évek nosztalgiazenélése a múlté. Ma egy sokkal keményebb, piaci szemléletű világban kell helytállnunk. Talán úra fontos lesz az élőzene, de ezért komoly harcot kell vívnunk. Szétesett a szakma, nincs semmiféle szabályozás, bárki lehet zenész, nincs szükség semmiféle engedélyre. A problémáink azonosak, együtt kell megoldanunk őket - tarta az Arnie Band vezetője.

Sajnos már nem divat az igényesség

 

"Mára a városban kihaltak az igazán kulturált szórakozóhelyek. A pápai zenészek Sárváron vagy a Balatonon zenélnek. Az emberek sajnos elszoktak az igényességtől. Márpedig nekünk itthoni közönségre van szükségünk. Ezt szeretnénk visszahozni. Ezért össze kell fognunk, többek között erről is szólt ez a nap. Mindenképpen lesz folytatása, már most rengeteg ötletünk van. A kollégák visszajelzései nagyon pozitívak, úgy néz ki, hogy van igény a jövő évi találkozóra is."Hírek, interjúk
2017.01.11.
https://veol.hu/kultura/ezek-a-2016-os-ev-legjobb-dalai-a-tanczeneszek-szerint-1810933

2017.01.11.
https://www.youtube.com/watch?v=HTiYrP86Kbs&list=PL7EF56D02C16324FC&index=2&t=242s

2016.01.19.
25:18-tól látható az összefoglaló. Szerkesztő-riporter: Varga András. Operatőr: Mike László.