Hírek, interjúk

A lengyel példa - Összefoglaló 2009.

2010.01.14.

Tudják-e, mi a közös északi barátunk és Mc Arnie között? Nos, szinte hihetetlen, de a válsággal dacolva mindketten növekedést regisztráltak 2009-ben! Míg azonban a lengyel GDP-t az orosz piac kimeríthetetlen felvevőigénye, addig a muzsikust Vas megye repítette a csúcsra – derül ki Kapuvári Martin interjújából.

- Emlékszel, amikor tavaly, a válság előszelében óvatosan 60-70 fellépést éreztél reálisnak? Ehhez képest a 2008-as 87-es buliszámot 92-re tornásztad fel. Erre azért sokan felkapták a fejüket… Nálad talán nincs válság?

- A recessziót senki nem kerülhette el. Nekem is megnövekedtek a törlesztőrészleteim, én is valutaárfolyamokkal kelek és fekszem, már csak civil munkámból (nemzetközi szállítmányozás) adódóan is. Ugyanakkor a válság takarékosabbá, megfontoltabbá és kreatívabbá tette a vállalkozásokat. Aki figyelte a folyamatokat, aki tudott alkalmazkodni a kihívásokhoz, és nem utolsósorban védte piacait, túlélte a nehéz időket.

- Na jó, de te nem egyszerűen túlélted, hanem átugrottad a válságot, 5 %-os buliszám-növekedést elérve! Ezeket a sorokat fiatal kollégák is olvassák, tessék beavatni minket a siker titkába!

- Varga András félig viccesen ezt már évekkel ezelőtt megfogalmazta, miszerint a siker négy kulcsa:

1. folyamatos készülés,
2. a szakirodalom beható ismerete,
3. az évek száma,
4. a rutin.

Szívesen idézem, mert a 2009-es szezon során számtalanszor éreztem úgy, hogy a kor - amely persze nem érdem, hanem állapot - inkább előny, mint hátrány. Jóleső érzéssel mondhatom, hogy egyes településeken sok év kitartó munkájának a gyümölcsét szüreteltük! Megállni, megpihenni azonban tilos, aki nem vet, nem arat, és ez lebeg a szemem előtt 2010-zel kapcsolatban is.

- Ha a statisztikákat nézzük, Vas megye volt az abszolút Jolly Joker, segítsd értelmezni a táblázataidat…

- 42-ről 71-re emelkedett a vasi fellépések száma, vagyis 69 %-kal! Sárvár kvázi duplázott egy év alatt, 22/42 bulival, amit elsősorban a Tinódi panzió egész éves szervezésének köszönhető. De sikersztori volt Sitke, Szombathely, Jánosháza, Rábapaty, ez utóbbi az év egyetlen újoncaként. Intaháza, Celldömölk, Tokorcs: ahová mindig szívesen megyek! Nagysimonyi a nagy visszatérés helyszíne két fantasztikus bulival! Különleges lakodalmak vártak Bükön és Vasszécsenyben. Szórakoztattam a nagyérdeműt a gércei, a vásárosmiskei és a sitkei búcsúban. Megannyi szép emlék! :-)

- A 92 fellépésből ezek szerint egyszerűbb azokat felsorolni, amikor nem lépted át a megyehatárt…

- Ez igaz. Pápán – és ezt tényleg nem kívánom kommentálni, mert önmagáért beszél – egyetlen egy (!) fellépésem volt, ami 20 éves mélypont! De beszéljünk inkább a kellemesebb benyomásokról: Egyházaskeszővel és Gannával egymásra találtunk, amit négy, illetve három bál fémjelzett 2009-ben. Emlékezetes volt a veszprémi, huszárokelőpusztai és bakonybéli party is.

- Nézzük a maradék négy megyét!

- A dobogó harmadik fokán ezúttal is Győr-Moson-Sopron, hála Fenyőfőnek (4 alkalom), Győrnek és Bakonyszentlászlónak. Tatán kétszer is az egekbe csapott a hangulat, egy lakodalom erejéig Budapesten is megfordultunk, az óévet pedig Zalában, Sümegcsehin búcsúztattam, sok-sok év után visszatérve barátaimhoz.

- Mi volt az év legfontosabb rendezvénye?

- Természetesen az immár II. Pápai Zenésztalálkozó, ahová idősebb kollégák, élő legendák is elfogadták meghívásunkat, ráadásul ezúttal előkerültek a hangszerek is, igazi, jam-session hangulatot varázsolva a Boszorkánykonyha emeletére. Generációk, mesterek és tanítványok, sőt tanítványok tanítványai cseréltek véleményt, erős és pozitív volt a sajtóvisszhang.

- Nézzük az év negatív, zenei pályafutásoddal kapcsolatos változását…

- Ha az Arnie Band lassú, de biztos agóniájára gondolsz, azt kell mondanom, örök hiányérzetem lett volna, ha nem próbálom ki a csapatjátékot. Más kérdés, hogy a közönség véleményt mondott akkor is, amikor zenekarként felére csökkentek a meghívások, és akkor is, amikor újra felfedeztek egyszemélyesként, és azt tapasztaltam, hogy az embereknek – és egyben a szervezőknek is – szimpatikusabb ez utóbbi felállás. Nem lenne elegáns bírálatot mondani, hiszen viszonylag sok szép emlék fűz ehhez a majdnem hat évig tartó próbálkozáshoz, ám legyen örök tanulság, hogy báli zenét az játsszon, aki szereti! Összefoglalva a fentieket, hivatalosan is bejelentem, hogy az Arnie Band 2009. december 31-gyel megszűnt! A jövőben kizárólag egyszemélyes zenekarként állok a nagyérdemű rendelkezésére.

- 2010-zel kapcsolatban elővigyázatosak a prognózisok. A gazdaság szereplői óva intenek attól, hogy pezsgőt bontsunk, szerintük messze még a válság vége…

- Mihez képest, kérdezhetném vissza, némi indulattal is akár, mert addig sulykolják az emberekbe, hogy milyen szörnyű rossz nekünk, amíg szép lassan fel nem vágja mindenki az ereit… A válságot az USA okozta, okult belőle mindenki szerte a világon. Hamarosan eljön a konjunktúra, nő a fogyasztás, a megtakarítás, talán új értelmet nyer a vendéglátás, az élőzene. Ha ez látványosan „csak” 2011-ben, azaz jövőre következik be, akkor sincs szerintem nagy baj, nagyszüleink világháborúkat, forradalmakat, diktatúrákat éltek át, mégis tették a dolgukat, vártak türelemmel. A nehézségeken a szeretet lendít át, a család, a barátok, a közösség szerepe megnő. Nyugalmat, toleranciát, lelki békét és fergeteges jókedvet kívánok „csakazértis” mindenkinek 2010-re, remélem, sokszor találkozunk! :-)Letölthető dokumentumok:
Hírek, interjúk
2017.01.11.
https://veol.hu/kultura/ezek-a-2016-os-ev-legjobb-dalai-a-tanczeneszek-szerint-1810933

2017.01.11.
https://www.youtube.com/watch?v=HTiYrP86Kbs&list=PL7EF56D02C16324FC&index=2&t=242s

2016.01.19.
25:18-tól látható az összefoglaló. Szerkesztő-riporter: Varga András. Operatőr: Mike László.