A zenészek fohásza...

A Zenészek fohásza, avagy a közönség tízparancsolata

1. Tiszteld a zenészt! Jó esetben éveket, évtizedeket tanult azért, hogy az egyik legnehezebb, de legszebb hivatást elsajátítsa: emberekkel bánni, közönséget szórakoztatni. Rosszabb esetben is napokat, heteket, éjszakákat áldozott arra, hogy az aktuális slágerek és a régi dalok szövegeit, intonációit, dallamait memorizálja, százszámra. Ez egy soha véget nem érő folyamat, lásd jó pap minősített esete… Te, amikor sörözöl, strandolsz, csajozol, focizol vagy autókázol önfeledten, valahol egy szoba mélyén akkordokat körmöl egy zenész, összeráncolt homlokkal, 3 kávét magába tolva („Hosszú lesz az éjszaka, és a hétvégére ezt meg kell tanulni…”)


2. Nyilvánítsd ki tetszésedet! Ezt a legegyszerűbb: tapsolj, dicsérj, szóban, kézfogással, vállveregetéssel. Ha nem tetszik a műsor vagy egy szám, itt a remek lehetőség egyet beszélgetni, pihenni, koccintani. Lehet, hogy egy óra múlva már másképpen látod? :)


3. Hagyd dolgozni! A vérbeli zenész sokszor el is feledkezik arról, hogy nem bulizik, hanem dolgozik. Pedig munka ez a javából, sok pakolással, állással, kiszáradt, kaparó torokkal, ki nem hordott betegséggel, elsumákolt bajokkal. Kell hozzá megfelelő idegállapot is, erről aztán minden vendéglátós lexikonnyi kötetet tudna írni…A színpad az övé, ne ugrálj mellette, ne nyúlj a hangszerébe bele, ne lökdösd, fogdosd (még félreértik), ne beszélj hozzá éneklés közben! Ő ilyenkor játszik, szólózik, szövegre koncentrál, előad. Hidd el, érted van ott, ha lesz ideje és energiája, úgyis meghallgat, várd ki (szünetben)!


4. Vigyázz a hangszereire! Tudod, hány száz éjszakát melózott érte? Ne támaszkodj rá, ne lötyögtesd a piádat (amúgy azért is kár lenne, nem?), ne hamuzz rá, ne lökd fel, ne essél-keljél a kábelekben. Mindig arra gondolj, mit tennél azzal, aki a motorodat, okostelódat, kocsidat stb. összetörné. Megelégednél egy „bocsi”-val? A helyi boxgála megrendezésére az egyik legkevésbé alkalmas terep a színpad környéke. Mindenki mindent lát és hall, gyerekek! Menjetek ki, ott meg lehet beszélni sportszakmailag-emberileg a társadalmi nézeteltéréseket! Ma milliós nagyságrendű technikákkal találkozhatsz a fellépéseken. Vajon van-e rá kereted, hogy mellényzsebből kihajtogasd? Az egyedileg épített, szerelt, messzi földről beszerzett kütyükről ne is beszéljünk, vagy arról, hogy egy szombaton sérült hangszer helyett mivel játszik mondjuk vasárnap…


5. Ne dirigálj! A zenészt valaki megfogadta. Azért, mert hitt benne, mert jó választásnak tartotta, mert tetszik neki. Sőt, szerencsés esetben a közönség nagyobbik részének is. Nem volt még a számod? Ne félj, hamarosan lesz. Meg kell értened: egy több száz fős buliban a te kedvedért sem lesz kétpercenként a Gangnam Style, hogy a bulit leültető-elszomorító, lehető legrosszabb ütemben kiválasztott lassú számokról ne is beszéljünk…Kérj, ha okod van rá, de a „szülinapos a barátnőm” duma már nagyon lejárt lemez…Ja és EGYSZER kérj!

 (vagy inkább egyszer sem! :P – elnézést, ezt Grumpy gépelte, itt ül mellettem ). Mire mind a száz vendég elmondja, mit szeretne, elkezdődik a Forma-1 vasárnap délután… A stílus maga az ember. „Az öcsém, wazze, jáccá máá valami pörgőset!” vokatívusztól a legtöbb kollégának feláll a hátán a szőr. Sokan itt határozzák el, hogy „majd ha normálisan kérsz, esetleg”, a gyengébb mentális háttérrel rendelkezők pedig egyenesen a visszavonulásukat kezdik el fontolgatni...


6. Ne kérj kölcsön! Se 50 pengőt, se nőt, se cigit, se hangszert, se mikrofont. Te most komolyan elkérnéd a szomszéd borotváját, fogkeféjét, fürdőruháját is?

Látod ott azt a srácot, aki behányt a bokorba? Ő énekelt előtted. Én meg herpeszes vagyok, vérzik a fogam, ráadásul hagymás kolbászt ettem. (by Grumpy Cat )

Na jó nem, de akár lehetne így is. Kéred még a mikit? :) Addig is szívesen mennék egy kört a Kawasaki-ddal. Jogsim az nincs, de te se tudsz énekelni, majd lesz valahogy. :P


7. Légy nagyvonalú! Tetszett a szám? Megérintett téged vagy a csajodat? Igen, köszönöm, így három óra szomjazás után a 42 fokban jól esik egy pohár víz vagy kóla. Látom, úriember vagy, és nem a levegőben ígérgetsz. Nem vagy te politikus! 

:) 


8. Segíts! Igen, legyél a támaszom a rendfenntartásban, a garázdák kiszűrésében és távoltartásában, az eső elől hangszert menekítő zenésznek ajánld fel bátran formás izmaid megyeszerte méltán híres erejét! Azért sem fog haragudni, ha megfáradt, élemedett testével nem egyedül kell a 60-100 kilós mélyládákat beemelni a teherautóba hajnali 5-kor, egy titeket kiszolgált mámoros éjszaka végeztével. ("essen a lábadra a hangfal".. by Grumpy Cat  )


9. Gazdálkodj okosan az idővel! Tudjuk drága a pia, sokkal olcsóbb már kissé kapatosan érkezni 16 Jäger és 20 sör után, (a zenészt majd csak kifizeti a három kisfröccsnyi fogyasztásodból a kocsmáros…), de hidd el, rohadt rövid lesz az éjszaka, ha így éjfél után jelensz csak meg, mint egy szamizdatos képregény! Hogy háromkor, a Búcsúdal hallatán a zenész édesanyjáról biztosan állítod, miszerint az ősi foglakozást űzi? Na látod, gyere legközelebb korábban, ugyanannyi pénzért többet kapsz!


10. Élvezd a bulit! Nem kell mindenben a rosszat keresni! Igen, volt már melegebb, hidegebb; ez a pohár is olyan, amilyen; hangos vagy halk a zene, miért lassú, miért gyors…Mi lenne, ha ma estére lekapcsolnád az agyad „szurka-böki” funkcióját? Na, jobb már? SNIKERS! :D

Ha csak elolvastad, már sokat tettél értünk! Köszönjük!
Hírek, interjúk
2017.01.11.
https://veol.hu/kultura/ezek-a-2016-os-ev-legjobb-dalai-a-tanczeneszek-szerint-1810933

2017.01.11.
https://www.youtube.com/watch?v=HTiYrP86Kbs&list=PL7EF56D02C16324FC&index=2&t=242s

2016.01.19.
25:18-tól látható az összefoglaló. Szerkesztő-riporter: Varga András. Operatőr: Mike László.